04/12/13

A ESPERELA COS DEREITOS HUMANOS

10 de decembro: 65 aniversario da Declaración dos Dereitos Humanos (1948 -2013)



Pensamentos de moitos autores diferentes sobre a situación, violacións permanentes dos dereitos que nos demos para recoñecermos máis humanos.
Podes consultar o texto da Declaración ou visitar a exposición no recibidor do instituto.

A conculcación de dereitos non está tan lonxe de nós, consulta esta información de Anty-Slavery sobre a escravitude moderna.

E escoitar unha canción


Actúa denunciando as situacións que coñezas de conculcación dos dereitos humanos. Cubre a "denuncia" na mesa posta no recibidor e pégaa no taboleiro. A Esperela fará chegar as túas denuncias o Tribunal Europeo dos Dereitos Humanos.

GRAZAS POR HUMANIZAR

03/12/13

PROCURA CON CIENCIA IV E FIN


Respostas ás dúas preguntas da semana pasada, e con elas rematamos o concurso.
 1º e 2º ESO

Pódense cocer ovos no cume do monte Everest ?  


RESPOSTA
Todo o mundo sabe que a auga ferve a 100ºC. O que se esquece precisar é que isto só é verdade ao nivel do mar, onde a presión atmosférica é de 760 milímetros de mercurio (1 atmosfera). Ao gañar altura respecto ao nivel do mar, a temperatura de ebulición baixa. Así, no cume do monte Everest (8.846 m), a temperatura de ebulición da auga só é de 72ºC. A esta temperatura a agua ferve e, a temperaturas máis baixas, os ovos non se cocen.

Por que a temperatura de ebulición diminúe coa altura?
A auga está formada por millóns de partículas microscópicas: as moléculas. Se quentamos por enriba dos 100ºC, as moléculas da agua teñen a suficiente enerxía para “escapar” do líquido: é o vapor de auga. A enerxía que precisan as moléculas para “escapar” aumenta ao aumentar a presión atmosférica, xa que esta actúa como unha “tapadeira”. Dado que a presión atmosférica diminúe coa altura (hai menos aire), tamén diminúe a temperatura de ebulición.

Nas potas “a presión” acontece o contrario: no seu interior a presión é 1,7 veces máis elevada que no exterior. Nelas, a auga non comeza a ferver ata os 120ºC. Así, os alimentos quéntanse a temperaturas máis altas que nunha pota ordinaria e, por iso, cocen antes.
Nessman P. Máis respostas ás preguntas que nunca te fixeches, páxina 103 Editorial Faktoria K


RESPOSTA ÁS PREGUNTAS DE 3º/4º ESO SOBRE A EVOLUCIÓN DAS ESPECIES 

Darwin venceu o seu medo a publicar os seus traballos grazas a una carta enviada por Alfred Russel Wallace. Este xove científico traballaba nas illas de Indonesia e dende alí quixo comunicarsecon Charles Darwin para consultar a súa opinión.

A importancia da carta radica en que ,nela, A.Wallace pídelle consello a Darwin e explícalle unha serie de ideas sobre evolución que ,na base, eran as mesmas ás que chegara Darwin ao longo de moitos anos de estudo .Darwin sentíu que isto era ,por una banda ,un apoio que reforzaba os seus ánimos.Por outra parte,entendeu que,se non publicaba a súa teoría e tódalas probas recopiladas, con urxencia, outros científicos íano facer antes. Por medo, ía perder o traballo de toda una vida.

Título :“Charles Darwin.La aventura de la evolución “Autores :A.I. Wood e Clint Twist.

O equipo gañador é:
Alba Castro e Alejandro García 
4º ESO.
PARABÉNS AOS GAÑADORES E GRAZAS POR PARTICIPAR